.

Ahmet cavus 01Kurtuluş Savaşı'nın Kahramanı Ahmet ÜNLÜ Çavuş
Büyük Taarruz’un ismi pek zikredilmeyen kahramanlarından biri olan AHMET ÇAVUŞ’tur. 18 yıl askerlik ve değişik cephelerde savaşıp terhis olduktan sonra Afyon cezaevinde gardiyanlık yapan bu kahraman asker, esir aldıkları Yunan askerlerinin içinde Yunan orduları başkomutanı nikola trikopis olduğunu bilmiyordu, işin bir başka ironik yanı da, Ahmet Çavuş tarafından esir alınan General Trikopis de Yunan orduları başkomutanı olduğunu henüz bilmiyordu, başkomutan olduğu kendisine Uşak’ta huzuruna çıktığı mustafa kemal atatürk tarafından bizzat tebliğ edilmiştir. general trikopis, esir alınış anını şu şekilde aktarıyor.
 
Her tarafımız türklerle çevrilmişti esir olacağımızı anlamıştık bizde kılıcı düşmana teslim etmek küçüklük sayılır durumun kötüye gittiğini gören yaverim, bir ara yanıma gelerek ‘generalim kılıcını imha edelim’ dedi. derhal kılıcımı verdim önümde parçaladı bu sırada atım da vurulmuştu başka bir atla çemberi yarıp kaçmaya çalıştım olmadı yakalandım,atımdaki süvari kılıcını da aldılar ve beni ilk defa garp cephesi komutanı ismet paşa’nın yanına götürdüler, daha sonra mustafa kemal’in huzuruna çıkardılar. Ahmet çavuş ise bu esir edişinin hikayesini şu şekilde aktarıyor....
 
Keşif için üç kişi dağa(elmalıdağ) tırmanmaya başladık yanımda saatli, tetikli, fitilli olmak üzere 11 bomba vardı,arkamızdan da kırk kişi yollayacaklardı, alaca karanlıkta tepenin bir boyun noktasına vardığımız zaman, 5 – 10 zabitin oturduklarını gördüm, derhal bombalardan birisini yakalayarak, davranmayın, teslim olun, diye haykırdım, hepsi, ellerini kaldırdılar. Arkadaşlarım da yanına gelmişlerdi ben önümüzde duran bir zabitin atını yularından yakalıyarak çektim.
 
 
ahmet cavusSordular:
-“ne kadar kuvvetiniz var?” dediler.
-“üç ordu, dedim. tamamen muhasara altındasınız. ya teslim olacaksınız, ya sizi gurup ateşine vereceğiz.”
-“hangi kıtaya kumanda ediyorsun?” dediler.
-“alay kumandanıyım”, dedim.
rütbemi sordular?
-“başçavuş” dediğim zaman hepsi hayret içerisinde kalmışlardı, hayretlerini gidermek için devam ettim:
-“bizde onbaşıdan fırka kumandanı bile var”, dedim. Onlara, torbalarımızdan peksimet çıkararak verdik. onlar da bize, bol bol sigara ikram ettiler ceplerimizi doldurduk biz onları böylece esir aldıktan epey sonra kaymakam hüseyin hüsnü beyle tabur kumandanımız fuat bey geldiler.Hüseyin hüsnü bey, esir zabitlerin içerisinden birisini, eliyle işaret ederek bana sordu:
 
-“bu zabitin kim olduğunu biliyor musun?”
-“ne bileyim, dedim. elin düşmanı babamın oğlu değil ya!”
Fuat beyin gözleri faltaşı gibi açılmıştı:
-“trikopis, trikopis, diye haykırdı yunan başkumandanı…”
trikopis’i uşak’a kadar getirdik orada bana bir istiklâl madalyası yazdılar. Trikopis’in esvaplarını da bana hediye ettiler, geçen seneye kadar bu esvapları giyerdim, şimdi bunlar azıcık eskidi. sokağa pek gelmiyor evde saklıyorum…
 
trikopisYunan Komutan TrikopisATATÜRK,  AHMET ÇAVUŞ’UN ESİR ALDIĞI TRİKOPİSLE NE KONUŞTU:
Atatürk:
– Üzülmeyiniz… En büyük komutanlar bile mağlup olmuşlardır… Ama size şunu sorayım, neden sivil halka zulmettiniz?.. Bu medeni insanlara, biz askerlere yakışır mı?

Trikopis, başını öne eğer:
– Emin olunuz, haberim olmadan bu suçu işlemişler.

Atatürk:
– Demek kuvvetlerinize hakim değildiniz. Sonra korku içindeki esir generale şöyle der: – Aileniz sizi merak eder… Bir telgraf yazınız… Derhal çektireyim.

Trikopis’in gözleri yaşarır:
– Ben intihar etmek istiyordum.
 Atatürk, yaverine döner:
– Misafirimiz yorgundur… Banyo alsınlar… İstirahatlerini sağlayınız… Artık Türk askerinin misafirperverliğini göreceklerdir.
 
Yaşamının 18 yılını düşmanlara karşı mücadeleyle savaş meydanlarında geçiren Kurtuluş Savaşı kahramanı Ahmet Çavuş, 18 Mayıs 1956 tarihinde yaşamını yitirdi...
Kaynak:  30 AĞUSTOS HATIRALARI. Nurer UĞURLU başkanlığında bir kurul tarafından hazırlanmıştır. Yeni Gün Yayıncılık. Ağustos 2000
 
ahmet cavus filmvefatından çok sonra 1972 yılında Ahmet Çavuş’un hayatı Yeşilçam tarafından filme alınır. Semih Evin’in yönettiği filmin başrollerinde Aytekin Akkaya ve Erol Taş gibi oyuncular yer alır. Film Ahmet Çavuş’un hayatından kesitler vermekle birlikte gerçekle ilgisi olmayan kurgulara da yer vermektedir...