.

Atatürk'ün Eşi Uşaklıdır
Latîfe Uşakî ya da nüfûs kayıtlarına göre Latîfe Uşaklı, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün değerli eşidir. 29 Ocak 1923-5 Ağustos 1925 tarihleri arasında iki buçuk yıl Mustafa Kemal Atatürk ile evli kalmıştır.
 
Türkiyenin İlk Şeker Fakrikası
Türkiye’de şeker sanayinin ilk adımları Avrupa’daki pancar şekeri sanayinin gelişimi ile paralel olarak Osmanlı döneminde atıldı. 1840’larda Arnavutköylü Dimitri Efendi İstanbul yakınında bir şeker fabrikası kurmak üzere faaliyete geçti ve hatta ruhsatını bile aldı. Daha sonra 1867’de Davudoğlu Karabey, 1879’da Fenerler imtiyazı sahibi Michel Paşa, 1887’de Afyonlu Yusuf Bey, 1899’da Müşir Rauf Paşa ve 1917’de Almanlarla birlikte kurulan Zenith şirketi aynı amaçla bazı teşebbüslerde bulunmuşlarsa da bunların hiçbiri uygulamaya dönüştürülemedi. 
 
 Ülkemizde ilk ciddi adım Uşaklı bir köylü Molla Ömer oğlu Nuri (Şeker) Efendi tarafından atıldı. Nuri Efendi, şekerin Avrupa’da pancardan elde edildiğini duyduktan sonra konunun takipçisi oldu. 1906-1907 yıllarından itibaren Uşakta bir şeker fabrikası kurmayı düşünmeye başladı. Ancak, sürekli savaşlarla sarsılmış ve fakirleşmiş Türkiye’de bu düşüncesini hemen gerçekleştirebilecek bir zemin bulamadı.Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasının hemen ardından Nuri Efendi, 1923 yılında arkadaşlarıyla birlikte 600 bin lira sermayeli Uşak Terakki Ziraat AŞ’yi kurdu. Günlük pancar işleme kapasitesi 500 ton olarak planlanan Uşak Şeker Fabrikasının temeli Uşak Terakki Ziraat AŞ tarafından 1925 yılında atıldı ve üretime 17.12.1926 tarihinde başlandı. Uşak Şeker Fabrikası ülkemizde temeli ilk atılan şeker fabrikamızdır.
 
Türkiyenin İlk Elektrik Kullanımı
1900’lü yılların başında Uşak sokakları fenerlerle aydınlatılmakta idi . Uşak şehri, Osmanlı Devleti döneminde elektriği ilk kullanan şehirlerden biri olmuştur. Uşak’a elektrik ne zaman ve nasıl geldiği, elektrik üretimi ve dağıtımının nasıl yapıldığı konusunda farklı bilgiler bulunmaktadır. Pars Tuğlacı tarafından kaleme alınan eserde, “ 1902 yılından itibaren, Uşak kentinin sokaklarıda belediye tarafından elektrikle aydınlatılmaktadır.
 
Türkiyenin ilk Cirit Müsabakası 
Ata sporlarımızdan  çeviklik, ata binmede ustalık ve zeka isteyen atlı  cirit oyunu müsabaka olarak ilk Uşak İlinde yapılmıştır. Şuan yaklaşık 36 adet Atlı Cirit Kulübü aktif haldedir.Türkiyede İlk Kadın Ciritcileri Uşak Türkiye’de ilk kadın ciritçilere sahip şehirdir. Uşak’ta yaklaşık on altı kadar kadın ciritçi vardır. Halihazırda bir kulüp çatısı altında toplanmış değiller. Müsabakalara gösteri amaçlı olarak çıkıyorlar. Tokat ve Sivas’ta da kadın ciritçilerin adlarını yeni yeni duyulmakdadır. 
 
Dünyanın Enbüyük 2. Kanyonu
Ulubey Kanyonu ABD deki Arizona Eyaleti sınırları içersinde bulunan Büyük Kanyon dan sonra dünyanın en büyük 2. kanyonudur.Bugüne kadar bilinmeyen kanyon, Ulubey Çayı ve Banaz Çayı boyunca devam eden bir ana kanyon ile buna bağlanan onlarca büyük yan kanyonlardan oluşur. Ulubey çayı, bütün kanyonu adeta saklı bir cennete çevirmiştir. 
 
2015 yılında hizmete açılan Kanyon Cam Teras Park 302 metrekare büyüklüğünde bir kafeterya ve 135 metrekare büyüklügünde camdan oluşan seyir terası yaptırılmıştır.
Cam terasta metrekaye düşen ağırlık 801.2 kğ.dır. Camlar 30mm kalınlığında  ve kurşun geçirmez özelliğe sahipdir.
Kanyonun genişliği 100-500 metre, derinliği 130-170 metre ve uzunluğu 75 kilometredir. Ulubey Çayı ve Banaz Çayı boyunca devam eden Ulubey Kanyonu, ana hatta bağlanan onlarca büyük yan kanyondan oluşmaktadır. Bu nedenle Ulubey Kanyonları olarak da anılmaktadır. 
 
Dünyanın En Yaşlı Karaçam Ağacı
Uşak'ta Uşak’ın Banaz ilçesinde bulunan ve dünyanın en yaşlı karaçam ağacı olarak kayıtlara geçen anıt ağaca yerli ve yabancı turistlerin ilgisi artıyor.
 
Dünyada İlk Voleybol
M.S. II. yüzyılda  ilk voleybol  müsabakalarının İlimiz Banaz İlçesi AHAT Akmonia Antik Kentinde yapılmıştır.
 
Türkiyenin İlk Televizyonu
1990 Yılında Adnan BAL tarafından Uşak’ta UKTAD ( Uşak Kültür Araştırma Derneği ) kurulur. Daha sonra Uşak’için daha iyi hizmet vermek için 1993 Yılında Uşak’ şehrin en yüksek tepesi Eybek tepesine Türkiyenin ilk Yerel Televizyonunu kurar.İşte Uşak bunun gibi bir çok ilklere sahip Olmuştur ve Uşak İlkler Şehri adını bu ilklerden almıştır.  
 
Türkiyenin İlk Demir Yolu 
Ülkemizde ilk 1898 yılında işletmeye açılan Afyon-İzmir (Basmane) demiryolu ilk demiryolu olma özelliğine sahiptir.
 
Dünyada İlk 6 Davul Calan
Dünya aynı anda 6 Davulu calan İlk Uşaklı Müzisyen Erkan Karagöz tarafından Gerçekleştirilmiştir, Müzisyenimiz Ülke çapında ilgi görmüş birçok Ulusal Kanallara Konuk Olmuştur...
 
Türkiyenin İlk Çocuk Kütübhanesi
Araşdırmalarıma göre, rahmetli Öğretmen Ahmet Baysal Eşmede evinin bir odasını 1953 yılında Çocuk Kütübhanesine döndürür, Rahmetli kendi istegi üzere doğduğu topraklarda Eşme Köseler Köyü Sarıahmetli'de Toprağa verilmiştir, Oğlu şuan izmir Alacatlıda bir Otel işletmekdedir, kendisine ulaşmak istedim malesef olmadı, Araştımalarım sürüyor. Mezar Taşında Yazı: Kıraç topraklarda doğan, karanlıkları kovan, Bilgi ulaşımının aydınlık yolcusu, çevresinin okuyucu ve okutucusu, kıtaplıklar kurusucusu, eğitici ve öğretici Öğr. Ahmet Baysal., Yazmakdadır.

Mareşal Fevzi̇ Çakmak
31 Ağustos 1922’de yükseltilip 1 Eylül 1922’de tebliğ edilen Mareşallik rütbesini Mareşal Fevzi Çakmak ilk defa Uşak’ta takmıştır.
 
Türki̇ye’ni̇n İlk Şayak Fabri̇kasi
Türkiye’nin ilk Şayak Fabrikası 21 Şubat 1926’da Uşak’ta kurulmuştur.
 

DEVAMI YAKINDA.....