.

DSC08128Karayakuplu / Pepouza Antik Kenti
Montanism'in merkezi olarak kabul edilir. Epiphanios, şehrin yaklaşık olarak 377 yılında tektanrıcıların saldırılarıyla yıkıldığını bildirir. Fakat şehrin tamamen ortadan kalkmadığı Hierokles'in buradan bir piskoposluk olarak bahsetmesinden anlaşılır.
Radet ve Ramsay, 6. yüzyılda şehrin Iustinianupolis adını aldığını ileri sürerler. Hierokles göre ise şehir Büyük Menderes Nehri'nin sağ kolu olan Antik dönemde Glaukos denilen Küfu Çayı'nın aşağısında yer alıyordu. Ancak bu bilgiler kesin olmadığı gibi şehrin tam yeri hala bilinmemektedir.Heidelberg Üniversitesi'nden Peter Lampe ile Tulsa'dan William Tabbernee, Uşak ili Karahallı ilçesi Karayakuplu köyü yakınlarında bulunan antik yerleşkenin Pepuza olduğunu tanımlamışlardır.
 
MS 2. yüzyılın ortalarında kurulan Pepouza'da Montanus, Montanist hareketi. O, eskatolojik Paraclete olduğunu iddia etti. Salamis piskoposu Epiphanius, Panarion'unda kurucu peygamber Montanus, Priscilla ve Maximilla'nın öldürülmesinden sonra Pepouza orada Montanists için "gizli ritüelle" yerleştirilen bir hac yeri haline geldiğini bildirdi. Pepouza'da hacılar, kiliseler ve manastır için pansiyonlar vardı, Roma İmparatorluğu hareketi boyunca yayılmanın merkeziydi. 550 civarında Pepouza Roma İmparatoru I. Justinian tarafından imha edildi.19. yüzyıldan beri bilginler Pepouza'yı belirlemeye çalışıyorlardı. 1883-1931 yılları arasında İngiliz ateist William Ramsay, Montanist kentinin izlerini bulmaya çalıştı.
 
Temmuz 2000 yılında, uluslararası bir araştırma ekibi şimdiye kadar nedeniyle çeşitli kanıtlara, Türk köyü Karayakuplu daha önce bilinmeyen bir Roma kenti yerleşim ilçesinde Heidelberg Ruprecht-Karls-Üniversitesi Tulsa Amerikan Montanismusexperten William Tabbernee ve erken Hıristiyanlık tarihçi Peter lambanın katılımını keşfetti araştırma tarihi, Pepouza ile özdeşleşmek için en umut verici adadır. Göstergeler z. Böyle Pepouza'daki bir Bizans manastırı işgal zenginleştirilmiş coğrafi işaretlerin Hierokles'in ait Reiseitinerar Synekdemos'ta veya konsey dosyaları gibi kaynakları olarak görülebilir. Yeni keşfedilen kentsel yerleşim, 100 km'lik bir arama yarıçapında eşsiz bir kaya manastırı içeriyor.Peter Lampe'nin liderliğindeki yerleşim arkeolojik araştırmaları, 2001 yılından bu yana Helenistik dönemlerden beri sürekli yoğun yerleşime dair kanıtlar sağladı.
 
Çömlekçilik kırıkları, paralar, mimari parçalar, nekropol ve bu altyapının kalıntıları iki Roma yolları ve bir köprü ve iki mermer ocakları bir şehrin varlığından eskiden birkaç bin nüfuslu kanıtı olarak bulunmuştur. Roma İmparatoru Septimius Severus üzerinde bir yazıt gezginler, hakimler ve emperyal köle geçirerek yasadışı katkıları ve baskı yolu ile çiftçiler olarak şikayet köye TymIon sakinleri de Karayakuplu köyü yatan için kendini yakın buldum, o açıkladı onun Vekili yoluyla destekleyecektir. Tymion'un merkez kasaba Montanizmin ana yerlerden Pepouza'nın biri yanında ve Pepouza'ya yakın kaynaklara göre antik oldu. İmparatorluk el yazması ile hazırlanan stel, gelecek zalimleri caydırmak için 3. yüzyıl başlarında köye yakın caddelerde inşa edildi. Yazıtın keşif yerine taşınması ile ilgili herhangi bir endikasyon bulunmamaktadır. Antik Tymion'un bir yerleşim alanı sol bu şekilde, bir Roma yerleşim açık izlerini göstermektedir Şükranje köyü alanı, muhtemelen olun. Şükranje, Pepouza'nın Karayakuplu yakınlarındaki kentsel alana sadece 10 km uzaklıktadır.
 
ULAŞIM: Buranın yol levhaları malesef alakasız bir noktaya yönlendiriyor levhaları takip ederseniz asla bulamazsınız, bu durum malesef Uşakta bir çok yerde mevcut, bu konuda yetkili kurumlara durumu bildirmeme rağmen henüz bir girişimde bulunulmadı.Buraya en iyi ulaşım Avgan Piknik deresine inin oradan toprak yolu takip ( Lütfen spor araba ile gitmeyin ) edin sağda dar bir eski köprü göreceksiniz buraya dönün tekrar bir kac metre sonra yine bir yol sola döner oraya dönün direk sizi Pepouzanın karşısına cıkarır. Aslında ben Pepouza’nın turizm açısından önemli dini bir odak olabileceğine inanıyorum, bu acıdan buraya sahip çıkılmalı ve gereken yapılmalı...
 

2015 DSC 68262015 DSC 68332015 DSC 68582015 DSC 68662015 DSC 68742015 DSC 69382015 DSC 69452015 DSC 69512018 DSC 0508DSC08124DSC08128DSC08152